Mikroműanyagok a környezetünkben – vizsgálat, eredmények, kérdések és teendők

március 21. csütörtök 18:00 – Nagyterem

​Az Eurofins egy világszerte elismert laboratóriumi szolgáltató, több mint 60 országban, 900 laboratóriummal és 61 ezer alkalmazottal. Magyarországon is hosszú múltra tekintünk vissza, több tagvállalatunk már több mint 30 éve sikeresen működik.

Az egyik legizgalmasabb és legdinamikusabban fejlődő területünk a mikroműanyagok vizsgálata. Felismerve a műanyagszennyezés növekvő kockázatait a környezetre és az egészségre, különösen aggasztónak találtuk az 5 mm-nél kisebb mikroműanyagok jelenlétét az ökoszisztémában.

Kutatásaink során már számos projektben részt vettünk, amelyek során a felszíni vizek, szennyvizek és ivóvizek mikroműanyag-szennyezettségét teszteltük, de kutattunk a Földközi-tengeren is!  A Dunában átlagosan köbméterenként 50 darab mikroműanyag-részecskét találtunk, és fontos eredményeink vannak a Duna mellékfolyóiból, a Tiszából és a Balatonból is. Az eredményeink alapján folyamatosan fejlesztjük módszereinket, és részt veszünk nemzetközi kutatócsoportokban is.

Nemcsak tudományos munkánkat tartjuk fontosnak, hanem nagy hangsúlyt fektetünk az oktatásra és a tájékoztatásra is. Ezért publikáltuk a Parányi Plasztiktalány projekt eredményeit a mikromuanyag.hu oldalon, és számos cikkünk jelent meg a http://Laboratorium.hu tudományos portálon is.

További információ a szolgáltatásainkról: https://www.eurofins.hu/hu/kornyezetvedelmi-vizsgalatok-analytical-services-hungary/szolg%C3%A1ltat%C3%A1saink/mikrom%C5%B1anyag-vizsg%C3%A1latok/

Előadó

Dr. Bordós Gábor

mikromuanyag.hu szakmai vezetője, az Eurofins Analytical Services Hungary​ Kft. projektmenedzsere

Előregisztráció

A sütik elfogadása nélkül nem működik!