Mümü – Műanyag műhely

Szerinted lehet a szemétszedés közösségi élmény? Vagy a hulladékból innováció? Ha nem hiszed, akkor hallgasd meg a PET kalózok élménybeszámolóját akik állomásról, állomásra kalauzolnak el a MÜMÜ, vagyis a Műanyag Műhely fedélzetén. Történeteik elrepítenek a Tisza varázslatos ártéri erdeibe, vagy egy lakatlan szigetre Jánd közelében. Mesélnek arról miként jártak be 6 országot azért, hogy felhívják a figyelmet a folyami hulladékszennyezésre, és hogyan csorogtak a Tisza vizével a Dunába, majd onnan a Fekete-tengerbe expedíciójuk során. Mindeközben felfedezhetsz pár izgalmas tárgyat, amit folyómető tevékenységük során alkottak, mert értéket láttak a hulladékban. Válj egy napra te is PET kalózzá, és alkoss hulladékból folyómentő terméket.

Lesznek vicces tárgyak, titkos kódok, darálás, ágyúzás, újratárgy készítés és sok minden egyéb, kicsiknek és nagyoknak, családoknak.

Mit tudni még az egészről?

  • mögöttük van 12 év, 12 nagy PET kupa, 5 év Tisza tavi és Bodrogi PET kupa.
  • Rendezvényenként többszáz önkéntes 11 országból,
  • 330 tonna szemét, melyből többek közt lett palackorrú lebegő kikötő, a plasztikladik, plaszikkenu, plasztikkajak, toll, vonalzó, karabíner, tálak, fésűk, rekeszek,
  • Tidy up: 2,5 év 5 ország 1 könyv, számtalan esemény, folyómentő akció módszertan átadása,
  • A MÜMÜ-t 6 ország kb. 80 iskolája látogatta már
  • https://tisztatisza.eu/ – honlapjukon számos nyelven szabadon elérhető tananyag van fent amit Szerbiától -Kenyáig felhasználtak már.
  • Felnőtt egy következő generáció az önkéntesek, szervezők gyerekei, akik saját akciókat szerveznek, önállóan adnak elő rendezvényeken, és tavaly az Ifjúsági PET Kupán hatalmas szerepet vállaltak a szervezésben, megvalósításban és ők irányították a csapatokat.
  • elmúlt évtizedben a magyar folyóvédelmi módszerek és erőfeszítések bekerültek a világ élmezőnyébe. Ennek fő hajtóereje és mozgatórugója a PET Kupa, ami civil kezdeményezés. A napokban elkészült a nemzetközileg is elismert szakpolitikai útmutató.

A Mümü hétfőn is itt lesz, de csak zártkörűen általános iskolai osztályokat látogatják majd.

Színhely

Közösségi Ház udvara

Időpont

március 17. vasárnap 10-18