Ami jó a földnek az jó a gyereknek – természetes játék vásár

Bár a reklámok mást sugallnak széles körű szakirodalom  szól arról  milyen is a jó játék a gyermek fejlődése szempontjából . Ez valójában egybeesik nagyrészt a környezettudatos elvekkel. Főbb szempontok:

  • tudatos vásárlás – egyszerűbb gyermekkor
  • Természetes anyagok
  • Nyitott végű játékok dominanciája / Zárt végűnek is megvan a helye

Amikor játékot választunk érdemes feltenni az alábbi kérdéseket:

  • Biztonságos?
  • Kellemes az érzékszerveknek?
  • Fantáziadús játékra hív?
  • Nyílt végű (azaz többféleképpen lehet vele játszani)?
  • Ez gyönyörű?
  • Környezetbarát?

Szeretnénk  hozzátok is közelebb hozni azokat a játékokat amikre közel mindegyik válasz igen ( lesznek zárt végűek is)

Ezért elhoztuk az Erdei Kuckó természetes játszóházat, és pár természetes játék készítőt, vásár formájában.

“Miért is jó, ha a gyerekek természetes anyagokból készült játékokkal játszanak?

 • SZABAD JÁTÉK LEHETŐSÉGE
  A természetes játékok gyakran kevésbé strukturáltak, mint a modern elektronikus játékok, így lehetőséget nyújtanak a szabad játékra, az önmaguktól, belsőjük által inspirált felfedezésre. Ez lényeges a gyermek önálló gondolkodásának és döntéshozatali képességeinek megalapozásához.
 • KREATIVITÁS ÉS KÉPZELETERŐ FEJLESZTÉSE
  A természetes játékok – mint például fa játékok, kavicsok, botok, levelek, agyakból és gyapjúból készült dolgok – lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy egy saját világot hozzon létre, amiben akármi lehet bármi. Az első hét évben a gyermek egy mágikus világban él. A kreativitás fejleszti a képzeleterőt, ami pedig majd a problémamegoldó képességeket erősíti.
 • ÉRZÉKSZERVI FEJLŐDÉS TÁMOGATÁSA
  A természetes játékok sokféle érzékszervi élményt nyújtanak: tapintást, látást, szaglást, hallást. Ez mind-mind segít az érzékszervek fejlődésében. Az első pár évben nincs is fontosabb a tapasztalatszerzésnél.
 • KAPCSOLAT A TERMÉSZETTEL
  A természetes játékok segítségével a gyermek közelebb kerülhet a természethez, és megismerheti annak csodáit. A természet körforgása számunkra egyértelmű, de a gyermeknek még maga a csoda.Gondoljunk csak bele: a földből, a napfényből és az esőből fű lesz. A füvet a bárány megeszi, átalakítja energiává, amiből gyönyörű gyapjat növeszt. A gyapjúból fonal, filc anyag lesz, amiből játék készülhet. Mi ez, ha nem csoda? Ez a szemléletmód hozzájárulhat a későbbi környezettudatosság és fenntarthatóság iránti érzékenység kialakulásához.
 • IDŐTÖLTÉS A SZABADBAN
  Sok természetes játék játszható a szabadban, ami lehetővé teszi a gyermek számára, hogy frisslevegőn és napfényben legyen. Ez nem csak a  hangulatunkra, de az egészségünkre, az immunrendszerünk erősítésére is
  hatással van. „

Czech Linda

DADU:

 

A Dadu egy kicsi játékkészítő műhely, ahol ketten, szobrászok dolgozunk 2020 óta. Minden dadut mi találunk ki, tervezünk meg, és készítünk el hársfából, gyerekbarát festéssel és viaszolással. Fontos nekünk, hogy ugyanolyan igényes, vidám, környezetbarát és főleg szerethető játékot találjon nálunk az is, aki valami egyszerűbb, kisebb ajándékot keres, és az is, akinek megvan a lehetősége, hogy egy komolyabb, nagyobb daduval lepje meg a gyerekét.

Olyan készségfejlesztő fajátékokat készítünk, amik a gyerekeket szabadságra, önállóságra, kreativitásra, empátiára, nyitottságra tanítják.

Szeretettel, és sok-sok vidám, színes játékkal várunk mindenkit a vásáron, és a www.dadu.hu oldalon

Felt and Soul:

 

Czech Linda vagyok, a Felt and Soul műhely alkotója.

Szeretem a filc tapintását, az egyenletes öltéseket, a gyapjú melegét. A legszebb mindig az a pillanat, amikor a fej életre kel, amikor az összevarrt arcocska megtelik gyapjúval. Utoljára mindig a szemet készítem el. Apró, pici szemeket varrok, hogy ne legyen túl sok kifejezés az arcokon. így a gyerekek bármit beleképzelhetnek játék közben. Vidámságot vagy éppen haragot, ha arra van szükségük. A gyerekek az óvodában is sok általam készített filc állattal játszanak. Jól bírják a gyűrődést, a sok kis gyerekkéz érintését. Néha kicsit átalakulnak, a gyapjú átrendeződik bennük, de ettől csak még szerethetőbbek lesznek.

Doremiz Favarázs :

 

Garainé Piber Viki vagyok, a Doremiz Favarázs megálmodója.

Célunk, hogy minél több mesét és mesebeli lényt csempésszünk bele a mindennapok szürkeségébe. A népmeséktől kezdve, mint A kiskakas gyémánt félkrajcárja vagy a Csizmás kandúr, olyan meséken át, mint az Iciri-piciri, egészen napjaink népszerű figuráikig, legyen az balerina, sellő vagy űrhajós, igyekszünk mindent a mi stílusunkban elkészíteni Nektek.

Kezeletlen fából, gyermekbarát festékkel dolgozunk, sok-sok szeretettel,

Várunk mindenkit szeretettel a világunkban!

Pure Montessori Toys:

 

A Pure Montessori Toys családi manufaktúrában személyes küldetésünknek tekintjük, hogy saját készítésű Montessori eszközökkel segítsük a babák és kisgyermekek fejlődését, miközben játékos tanulásra ösztönözzük őket. Az életkor szerinti csoportosításnak köszönhetően minden kisgyermek számára megfelelő fejlesztő eszközt kínálunk 3 éves korig. Eszközeink festése során saját készítésű növényi pácokat használunk, és bio kókusz olajjal kezeljük őket, hogy biztosítsuk a gyermekbarát megoldást és növeljük a játékok tartósságát. Azért hiszünk szenvedéllyel a Montessori filozófiában, mert saját tapasztalataink során meggyőződhettünk arról, hogy az eszközök használatával sikeresen fejleszthetjük gyermekeinkben azokat a létfontosságú készségeket, amelyek elengedhetetlenek a modern világban való boldoguláshoz. Az önállóság, a problémamegoldó képesség, a logikus gondolkodás és a kreativitás szilárd alapjait építettük fel gyermekeinkben.

Fakuckó:

 

A FaKuckó a klasszikus fajátékok iránti szenvedélyünkből született, amely a mi gyerekkorunkban és két gyermekünk életében is kiemelkedő szerepet tölt be. Hisszük, hogy ebben az elektronikus korban még mindig van helye az időtlen játékoknak, amelyek órákig tartó csodálatos játékkal jutalmazzák a kreatív gyerekeket. A Fakuckóban csak természetes anyagokból készült, magas minőségű játékokat és kiegészítőket találtok kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kínálatunkban többek között találtok európai és magyar kézműves játékokat, valamint a nagyobbaknak fából készült szórakoztató és egyben fejlesztő társasjátékokat is. A kreatív alkotásokhoz pedig Stockmar termékeket ajánljuk figyelmetekbe.
Célunk a fenntarthatóság megismertetése, hogy segítsünk hozzájárulni a zöldebb környezethez és ahhoz, hogy együtt különleges emlékeket hozzunk létre.

Edimatt:

Kis manufakturális családi vállalkozásunkban a fa szeretete és annak megmunkálása nagy múltra tekint vissza. Faipari mérnökként több évtizedes szakmai tapasztalattal kezdtünk el készségfejlesztő fajátékokat fejleszteni és készíteni majd alkottuk meg az EdiMatt márkanevet.

Magyarországon egyedüliként készítjük a nemzetközileg is elismert Pikler® mozgáseszközöket és gyerekbútorokat. Igen jó érzés megtapasztalni, hogy egyre többen látják a jelentőségét a természetes anyagokból készült játékoknak. Fedezik fel az önálló játék örömét a mozgáseszközök szerepét gyermekük fejlődésében. Átalakítható mászókáink közel 40 különböző formára alakíthatók, így mindig változatos egyedi játékteret alakítunk ki ahol a gyermekeink játszva, nevetve mozognak saját tempójuknak megfelelően.

Igyekszünk egyedi, értékadó játékot készíteni, hogy minél több gyermek szívét dobogtassuk meg.